בטוחות יותר במטה אשר

באירוע חגיגי בהשתתפות שירה איסקוב השיקה המועצה את התוכנית "בטוחות במטה אשר" - שמטרתה להתמודד עם אלימות כלפי נשים ובמשפחה

המועצה השיקה אתמול בערב (רביעי, 22 בדצמבר) תוכנית ליצירת חיבורים למניעת תופעת האלימות המגדרית תחת השם "בטוחות במטה אשר" ובערבית "אמינת", במסגרת ההשקה התקיימה הרצאתה המטלטלת של שירה איסקוב. באירוע השתתפו בין היתר ראש המועצה משה דוידוביץ, היועצת לקידום מעמד האישה יעל שביט, יו"ר נעמת בגליל המערבי עפרה אלקיים ועורכות הדין דנה מירטנבאום וסוהילה גאטס מעמותת "איתך מעכי – משפטניות למען צדק חברתי", שיזמה את התוכנית.

התוכנית, פרי פיתוחה של עמותת "איתך מעכי, כוללת מגוון נושאים הנוגעים לחיי היום-יום במרחבים הכפריים ובהם מאבק באלימות נגד נשים, הן במרחב הביתי והן במרחב הציבורי לאורך היום והלילה, ובמיוחד במקומות שנחשבים רגישים; הגברת הביטחון האישי של נשים ולהט"ב במרחב הכפרי; קידום מנהיגות נשית; הנכחת נשים במרחב הציבורי תוך שימוש בשפה רב מגדרית; יצירת מרחב מכיל לכולן ולכולם; קידום חינוך לשוויון מגדרי החל מהגיל הרך ובכלל מערכת החינוך; הסברה ועוד.

התוכנית תתקיים בשותפות כל הגורמים הפועלים בתחום ובהם ארגוני נשים וחברה אזרחית, בתי חולים ומשטרת ישראל. בסיום המהלך תהפוך מטה אשר למרחב הכפרי הראשון בישראל שיפעיל תוכנית הוליסטית המחברת יוזמות קיימות, מפתחת תוכניות חינוך, מציעה מענה בשטח ומשפרת את תחושת הביטחון של נשים ולהט"ב במרחב הביתי והציבורי. עד עתה הושקו תוכניות דומותבמרחבים עירוניים בלבד, בין היתר בערים עכו, טייבה וחיפה.

המועצה שמה דגש מרכזי ליישובים הערביים הנמצאים בתחומה - שייח' דנון וערב אל ערמשה - בפיתוח ועיצוב התוכנית, במטרה להתאים את התוכנית לצרכים ולמאפיינים של כלל התושבים והתושבות במטה אשר.

השקת התוכנית "בטוחות במטה אשר" (צילום: Ritvo photography)

במהלך החודשים האחרונים הובילה עמותת "איתך מעכי" את התוכנית "בטוחות במטה אשר", בהובלת ראש המועצה דוידוביץ והיועצת לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי שביט. התוכנית תפעל במתכונת חדשנית וייחודית שנועדה לרתום את המגזר הציבורי והחברה האזרחית לסייע במאבק בתופעת האלימות - החל משלב הרעיונות, המשך לפרויקטים וליישום התוכניות לקידום שוויון מגדרי במרחב הציבורי הכפרי. חשוב לציין כי התהליך יכלול מיפוי ואיסוף נתונים הקשורים לאי שוויון מגדרי וחברתי בשטחי המועצה ומעקב אחריהם.

"על אף שהמספרים במטה אשר לא מציפים בעיה ספציפית אצלנו, זה לא אומר שהבעיה לא קיימת", אמר באירוע ראש המועצה. "התופעה חוצה גבולות, מגזרים, דתות, תרבויות, רמות השכלה ורמות הכנסה. אנחנו מתחילים מהבית כי כאן אנחנו יכולים לעשות את ההבדל. כאן ההשפעה שלנו הכי גבוהה ואנחנו בוחרים לעשות שינוי חברתי. ידוע שהיקף התופעה גבוה בהרבה מהדיווחים הקיימים. וגם זה חלק מהבעיה. שנשים לא מדווחות. שגברים לא מטפלים בעצמם. שהאנשים הקרובים יודעים ושותקים. ואנחנו כאן, בשביל כל אותן נשים, גברים וילדים שחיים בטרור מתמשך ומשוועים לחבל הצלה שיוציא אותם מתוך המעגל הזה. אני מבטיח מעל במה זאת, שכאן במטה אשר נעשה הכל כדי לעזור לאותן משפחות לטפל בעצמן".

עו"ד מירטנבאום הוסיפה: "אנו יודעות היום שכאשר מדובר בתופעה מורכבת כמו אלימות, שלפעמים קשה לזהות אותה, ישנו צורך באיגום כוחות ומשאבים. לכן בחרנו להקים זירה של חיבורים, הכוללת את מיטב הארגונים המומחים בתחום. כולם שוקדים כבר מספר חודשים על פיתוח ועיצוב תוכנית כוללת להתמודדות בתחומים של חינוך, מיצוי זכויות, טיפול ואכיפה. ההשפעה של התוכנית תיראה בעתיד, כשנערות ונערים יוכלו להגיע ממקום למקום בבטחה וכשילדות וילדים יוכלו לזהות סימנים של אלימות במסגרת הביתית והציבורית. התוכניות שתפתח המועצה להגברת השוויון המגדרי ולמניעת אלימות יתרמו הן לחיזוק המרקם החברתי והן לחיזוק כל אחד ואחת ברמה האישית".

בהרצאתה סיפרה איסקוב: "לא חשבתי שזה יקרה לי, לא הייתי מאמינה שזה יקרה לי ולא האמנתי שהוא יעשה את זה ליד הילד. היינו זוג הפוך לכל הסטריאוטיפים, זוג מצפון תל אביב, שנינו אנשים משכילים, וגם אצלנו זה דפק בדלת. האם רשות מקומית או אזורית יכולה לסייע לנשים נפגעות אלימות? אני יכולה להגיד, שאם מישהי לא פונה לעזרה לא באמת אפשר לדעת. אצלי לא היו נורות אדומות, אף אחד לא חשד, הוא תמיד היה הכוכב של הערב. גם אב השנה ובעל השנה ליד אנשים אחרים. היה קשה לזהות את זה. אצלי היתה תקופה מאוד ארוכה שחוויתי אלימות נפשית ובכלל לא ידעתי שזו אלימות, כי לא היתה אלימות פיזית, לא היו קללות, אבל היו עקיצות ונסיונות להקטין אותי ולפגוע בשמחת חיים שלי. הכל נעשה בצורה מאוד מניפולטיבית וחכמה, לכן גם לא שמתי לב. היום אני מבינה שלא הייתי צריכה לסלוח לו בפעם הראשונה. כי בפעם השנייה הוא כמעט רצח אותי. אסור לחכות לפעם השנייה, אבל כשמחליטים לעשות צעד צריך לבקש סיוע, אני כמעט שילמתי בחיים שלי בגלל שהחלטתי ברגע מסוים להגיד לו שאנחנו מתגרשים, ופה החשיבות הגדולה של גורמי הסיוע והתמיכה".