מבצע ניקיון נרחב של זפת בחופי המועצה

בעקבות זיהום הזפת החמור בחופי ישראל, התגייסו המועצה ומאות מתנדבים לניקיון החולות. למבצע ניקיון הזפת ניתן להצטרף על ידי מילוי טופס המצורף מטה

בעקבות זיהום הזפת החמור בחופי ישראל - מראש הנקרה ועד אשקלון - החלו בסוף השבוע עובדי המועצה ומתנדבים רבים מהמועצה במבצע נרחב לניקיון הטינופת מהחולות.

להצטרפות למבצע הניקיון - מלאו טופס המצורף כאן

מבצע הניקיון הגדול של חופי מטה אשר מזיהום הזפת החל בשבת בבוקר בחוף שבי ציון. עשרות מתנדבים מהאזור יצאו אל החוף האהוב, ומצוידים בכפפות ובשקיות אשפה החלו לאסוף את כמויות הזפת העצומות שנדבקו אל החול. היום (ראשון, 21 בפברואר) המשיך מבצע הניקיון בחופים נוספים במועצה.

הזיהום, מהגדולים שפקדו את חופי ישראל מאז הקמתה, התגלה ביום הסערה הגדולה (רביעי, 17 בפברואר). למחרת פרסמה המוצעה מכתב התראה לכלל הציבור מהמשרד להגנת הסביבה. במקביל, הנחה ראש המועצה משה דוידוביץ את מנכ"ל החברה הכלכלית, האמונה על חופי הים, לדאוג לההיערכות הנדרשת לטיפול בזיהום. בשלב זה לא ידוע מקור או סיבת הזיהום, והמשרד להגנת הסביבה מנהל חקירה מקיפה במטרה לאתר את הגורם המזהם. לדברי השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל, נבחן מידע שהתקבל מסוכנות הבטיחות הימית האירופית, שלפיו זוהה בים באמצעות לוויין כתם החשוד כשמן לפני כשבוע, כ-50 קילומטר מחופי ישראל. "איתרנו כ-10 אוניות שחלפו במקום, ואחת מהן או יותר עשויה להיות חשודה כאחראית לאירוע החמור שפקד את חופי ישראל", הוסיפה גמליאל.

לצד הנזקים הכבדים, בולטת תחושת השייכות והמחוייבות האזרחית הגדולה של מתנדבות ומתנדבים רבים, פרטיים ומארגוני סביבה - קיימא ושומרי החוף, לצד מסגרות חינוך וצה"ל אשר הגיעו מסוף השבוע האחרון וגם תיאמו הגעתם לאורך השבוע כדי לסייע במאמץ המועצתי הכביר להחזרת החופים למצבם הטבעי. למלאכת הניקיון העצומה גויסו גם חטיבות הביניים והחטיבות העליונות של מטה אשר.

ניקוי חוף שבי ציון בשבת

"זיהום הזפת לאורך כל רצועת החוף הוא אסון מהחמורים שידענו", אומר ראש המועצה. "יחד עם התגייסות המוני אזרחים טובים, החלטנו במערכת החינוך של מטה אשר על התגייסות תלמידי ותלמידות בתי הספר העל יסודיים למבצע משותף עם המועצה להצלת הסביבה החופית. בכך גם נוציא את התלמידים מהבית ומהזום, במיוחד כיתות ז' עד י' שחודשים נמצאים במסגרות למידה מרחוק, וגם נרוויח עשייה משמעותית, חינוך סביבתי וכוח עזר אדיר לטובת המבצע חסר התקדים הזה".

דוידוביץ הוסיף כי הוא נרגש ומלא התפעלות מהרצון הטוב והאזרחות לתפארת של המתנדבות והמתנדבים הרבים. "לאור גודל ומורכבות המבצע אנו מבקשים מהציבור להגיע לחופים רק בתיאום ובהרשמה מראש. למען שמירה על בטיחות המשתתפים, המועצה דואגת לתדרך ולצייד את המגיעים לשטח במאמצם הכביר להחזרת רצועת החוף והחופים המוכרזים שלנו למצבם הקודם".

ראש המועצה בא לתמוך במתנדבים הרבים

הפסולת שנאספה בחוף אכזיב (צילום: אריק עפרון)