אירועי יום השואה במטה אשר: צועדים וזוכרים

מצעד הגבורה השני ועצרת הנעילה בבית לוחמי הגטאות, שעמדה בסימן 70 שנה לקיבוץ ולמוזיאון ומפגשי "זיכרון בסלון" ב-21 יישובים עמדו במרכז אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה במועצה

"מצעד הגבורה" השני עמד במרכז אירועי ההנצחה במסגרת יום הזיכרון לשואה והגבורה במטה אשר. המצעד נולד בשנה שעברה מיוזמה פרטית, וזכה לליווי של מתנדבים רבים מהקהילה ובגיבוי וסיוע של המועצה. השנה התרחב המיזם לחמישה מוקדים ברחבי הארץ וגם במטה אשר הוא התרחב מבחינת מספר המשתתפים.

הצעדה, אשר התחילה מתוך הרעיון של יצירת אפשרות לביטוי הזיכרון והגבורה בצורה אקטיבית יותר, משכה אליה אלפי אנשים. המסלול החל באנדרטת השייטת בחוף שבי ציון והמשיך לאורך 3 ק"מ עד לבית לוחמי הגטאות, שם הצטרפו ההמונים לעצרת הנעילה המסורתית.

רוח נתינה ותחושת שייכות הובילו את המתנדבים הרבים שעמלו לארגון המצעד ולצועדים בו – שורדי שואה ומשפחותיהם, ילדים, תנועות נוער, מבוגרים, חיילי ומפקדי צה"ל, מאזורים שונים בארץ, מרחוק ומקרוב.

מצעד הגבורה. יוזמה מקומית שאומצה ברחבי הארץ

מרבית הצועדים השתתפו בהמשך בעצרת הנעילה ליום הזיכרון לשואה ולגבורה, שעמדה השנה בסימן 70 שנים לבית לוחמי הגטאות. בית לוחמי הגטאות הוא מוזיאון השואה הראשון בעולם והיחיד שהוקם על ידי ניצולי שואה.

העצרת התקיימה באמפיתיאטרון הפתוח של המוזיאון, במעמד אלוף פיקוד הצפון אמיר ברעם. בעצרת התקיים טקס הדלקת המשואות, שבמהלכו שישה ניצולי שואה – שלושה מהם מיישובי מטה אשר - סיפרו על את סיפור הישרדותם. הטקס כלל גם שירים מאת הזמר נתן גושן והרכבים מוסיקליים מהגליל המערבי.

אירועי ההנצחה כללו גם את אירועי "זיכרון בסלון", שהתקיימו השנה ב-21 יישובים ברחבי מטה אשר, בהובלת המלגאים של מרכז הצעירים. אחד היישובים שבהם התקיים אירוע זיכרון בסלון היה באילון. המפגש התקיים מיד לאחר הטקס שערכו תושבי הקיבוץ ליד קיר הזיכרון לשואה שהקים האמן מרדכי יואלי (איש אילון) ב-1970. השנה עמד במרכז הטקס באילון ארגון הבריחה, שסייעה ליהודים ניצולי השואה לעלות ארצה לאחר מלחמת העולם השנייה. באירוע זיכרון בסלון  קראו בני הדור השני והשלישי קטעים ממכתביה של רחל רגב ז"ל.

עובדי המועצה קיימו גם הם טקס זיכרון מיד לאחר הצפירה, באולם המליאה. את הטקס הובילו מנהלת מרכז התרבות האזורית עדנה טף ואנשי היחידה לאיכות הסביבה. בטקס נשאו דברים גם ראש המועצה משה דוידוביץ' ורב המועצה שלמה בן אליהו. את האירוע ליוו בנגינה תלמידי האולפן למוסיקה של מטה אשר.