מטה אשר בין הרשויות המובילות בישראל בשמירה על ניקיון החופים

בדיקות המשרד להגנת הסביבה העניקו למועצה את הציון 96 ברמת ניקיון החופים בשנת 2017, ומצאו כי רצועת החוף של מטה אשר היא הנקייה ביותר בצפון. ברמה הארצית, השנה שעברה היו חופי ישראל הנקיים ביותר מאז שהחלו לבדוק את הנושא בשנת 2005

מטה אשר היא אחת מהרשויות בעלות החופים הנקיים ביותר בישראל - כך עולה מתוצאות מדד "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה לשנת 2017. המדד העניק למועצה את הציון 96 (מתוך 100) ברמת ניקיון החופים והציב אותה כרשות בעלת החופים הנקיים ביותר בצפון הארץ. יחד עם מטה אשר נמצאות ברשימת החופים הנקיים הערים אשדוד, תל אביב, אילת, בת ים וג'סר א-זרקא.

מטרת בדיקת ניקיון החופים בישראל במסגרת מדד "חוף נקי" היא לבדוק את רמת השמירה על הניקיון מצד הרשויות לאורך כל השנה. ברמה הארצית הייתה 2017 החיובית ביותר מאז החל המשרד להגנת הסביבה לבצע את הבדיקה -  יותר מחצי מהחופים בישראל (54.5%) הוגדרו כ"נקיים מאוד" לפחות 70% מהשנה, לעומת כמחמישית מהחופים (19.7%) שזכו לציון זה כאשר החלו המדידות לפני יותר מעשור.

מדד חוף נקי בחופי ישראל לשנת 2017 (מקור: המשרד להגנת הסביבה)

הציון הגבוה שניתן למטה אשר אינו מובן מאליו, בעיקר משום שהמועצה אחראית לניקיון של רצועת חוף גדולה במיוחד שאורכה כ-13 ק"מ. לשם השוואה, העיר בעלת רצועת החוף הגדולה ביותר היא נתניה - שלה 7 ק"מ של חופים. לניקיון החופים אחראית החברה הכלכלית של מטה אשר, שזוכה לסיוע מצד אנשי היחידה לאיכות הסביבה. בשנה האחרונה פועלת במועצה גם קבוצת המתנדבים "שומרי החוף" - שבמסגרתה תושבי המועצה עוסקים באופן פעיל בניקיון החופים, מקבלים הדרכה מגופים ירוקים כמו החברה להגנת הטבע ורשות הטבע והגנים וגם עוסקים בפעילות הסברה (בעונת הרחצה) לגבי חשיבות שמירת הניקיון בחופים המוכרזים והלוא מוכרזים. ברמה האזורית זכו המועצות השכנות לציונים מחמיאים פחות מצד המשרד להגנת הסביבה: נהריה וקריית ים קיבלו את הציון 64, חופי עכו זכו לציון 52 ואילו החופים בחיפה ובטירת הכרמל קיבלו ציונים נמוכים בהרבה.

במסגרת תוכנית "מדד חוף נקי" נשלחים מפקחי המשרד לבדוק את ניקיונם של 66 רצועות חוף לא מוכרזות לאורך כ-150 ק"מ בכלל הרשויות החופיות בים תיכון ובמפרץ אילת. לפי המשרד להגנת הסביבה. בשנת 2017, לראשונה בישראל, הושקה תוכנית ניטור של הפסולת הימית. הפלגות לניטור פסולת ימית בוצעו במהלך הקיץ על-ידי המכון לחקר ימים ואגמים במסגרת הניטור הלאומי. נלקחו דגימות מקרקעית הים לבדיקת נוכחות וריכוז של פלסטיק וכן בוצע ניטור של פסולת חופית וימית רדודה בשיתוף פעולה עם צוללים מתנדבים ובריכוז החברה להגנת הטבע.

קבוצת שומרי החוף של מטה אשר