מצב המוכנות לשעת חירום: הרשויות התקדמו, אך חלק ממשקי הבית עדיין מאחור

בישיבה משותפת של פורום יישובי קו העימות, שעסקה במוכנות הציבור למקרה של עימות צבאי גדול, התברר כי לצד שיפור ניכר ברמת המוכנות של הרשויות - הרי שברמת הפרט עדיין קיימים פערים גדולים ברמת המיגון של משקי הבית

בתחילת השבוע (ראשון 10.12) התקיימה בכפר ורדים ישיבה משותפת של יישובי פורום קו עימות  והישובים ברמת הגולן בכפר ורדים. הדיון עסק בהערכות יישובי קו העימות בגליל ובגולן למערכה בחזית הצפונית, בדגש על רציפות תפקודית בימי מהלומה. הכוונה היא לימים הראשונים של הלחימה, שבהם כמות האש הרבה לא תאפשר חלונות זמן להתארגנות אזרחית. בשיחה התברר כי לצד עלייה מרשימה ברמת המוכנת של הרשויות, עדיין ניכרים עדיין פערים גדולים ברמות המיגון ובמידת המוכנות של משקי הבית.
במסגרת הדיון הוצג תרחיש הייחוס המעודכן והתקיים דיון מפורט בנושאים הקריטיים הנמצאים באחריות הרשויות בימי מהלומה: חלוקת מים, חלוקת מזון, חלוקת תרופות כרוניות, פריסת מרפאות אחודות, אחריות תושבים - הכנה של ערכת חירום משפחתית ופינוי תושבים ביישובים הממוקמים עד 2 ק"מ מהגבול.
בישיבה השתתפו ראשי רשויות אל"מ איציק בר – מפקד מחוז צפון בפיקוד העורף, קציני הגמ"ר ונציגים ממשרדי הפנים, הבריאות, הרווחה ורח”ל. את מטה אשר ייצגו בדיון ראש המועצה יורם ישראלי וסגנו משה דוידוביץ'.

משתתפי דיון פורום יישובי קו העימות. "המדינה צריכה לשפר את המיגון ביישובים"

"יישובי קו העימות ובתוכם המועצה האזורית מטה אשר, סומכים ובטוחים בעוצמתו של צה"ל לדאוג לביטחונם של תושבינו ובכלל זה התושבים המתגוררים בקו העימות סמוך לגבול לבנון", אמר ישראלי.. "יחד עם זאת, אני שב וקורא לממשלת ישראל למצוא את התקציב הנדרש להשלמת המיגון החסר לטובת התושבים, וזאת על ידי בניית מרחבים מוגנים לכל מבני הציבור, בתי הספר ומרבית דירות התושבים הוותיקים ביישובי המועצה".

יו"ר פורום קו עימות וראש מועצת כפר ורדים, סיון יחיאלי אמר כי  אכן חלה התקדמות רבה מצד הרשויות, אך המענה הנוכחי לימי מהלומה – חסר. "הפערים גדולים - הן במיגון והן ביכולת להבטיח רציפות תפקודית. המדינה חייבת לספק פתרונות אמינים וישימים", אמר יחיאלי. "אנחנו מבקשים להגדיר בצורה מדויקת מה הם המענים הניתנים, מי אחראי לספקם, ומה הנושאים בהם לא ניתן לטפל בזמן חירום ויש להמתין לרגיעה. חוסן חברתי וקהילתי ברמה גבוהה יחד עם מוכנות הרשויות והתושבים, יכולים וצריכים להיות המענה ההולם לאיום הביטחוני מצפון - אבל אנחנו עוד לא שם".
אל"מ בר אמר פיקוד העורף עובד באופן רציף מול היישובים לאורך כל השנה. "האתגרים שעומדים בפנינו מחייבים אותנו לעבור משיתוף לעבודה משולבת בין כלל הגופים", הוסיף בר. "חשוב ליצור את הקשרים האלו עם הרשויות בזמני שגרה, ובכך לדאוג שבשעת הצורך הרשות תהיה מוכנה ככל הניתן כדי להתמודד עם המצב בצורה המיטבית".