ד"ר שי גולדן - וטרינר המועצה
טלפון: 9879661
נייד:
פקס: 9879634
דוא"ל: shayg@matteasher.org.il
שעות קבלת הקהל במחלקה: יום ראשון - 12:00-9:00; יום שלישי - 17:30-16:30
הנחיות בנושא כלבת - דצמבר 2017
שמירה על בריאות הציבור:
פניות בנושא כלבים משוטטים יש להפנות למוקד המועצה בטלפון 109 או 3109* (מטלפון נייד) או 9879677.
היעלמות כלבים:
במקרה של העלמות כלב ניתן:
עשרת הדיברות לאימוץ כלב:
מאת עמותת הרופאים הווטרינרים לחיות מחמד.
ספירוצרקה-לופי - התולעת שקוטלת כלבים
טיפולים נגד ספירוצרקה - לופי (תולעת הפארקים) ניתנים רק במרפאות הווטרינריות הפרטיות ספיקוצרקה-לופי (Spirocerca lupi) היא תולעת קטלנית לכלבים, החודרת לגופם באמצעות אכילת חיפושית זבל נגועה. התולעת זכתה לכינוי "תולעת הפארק הקטלנית".
מאז אובחנו מקרי ההדבקה הראשונים בכלבים, באזור מרכז הארץ, בשנות השמונים, התפשטה התולעת במהירות לדרום הארץ ולצפונה, תוך שהיא מדביקה אלפי כלבים וגורמת למותם בייסורים של עשרות רבות מהם.
איפה ואיך נדבקים?
כשכלבים נמצאים מחוץ לבית - בגנים ציבוריים ובפארקים, במדשאות ובחצרות - הם באים במגע עם חומרים אורגניים שונים (שאריות מזון, ציפור מתה, צואה) ואוכלים מהם. חיפושיות הזבל הניזונות מחומרים אורגניים אלה נמצאות בתוכם וכך, הכלב בולע גם אותן. אם החיפושית נגועה בספירוצרקה-לופי - הכלב נדבק. בגופן של חיפושיות זבל נגועות ישנם זחלים של ספירוצרקה-לופי. הזחלים משתחררים בקיבת הכלב, נודדים בגופו לאבי העורקים, חודרים לדופן הוושט והופכים לתולעים בוגרות.
התולעים הבוגרות חודרות בגוף הכלב לקנה הנשימה, לקרום הראות, לקיבה, לכליות למעטפת השרירים ומתחת לעור. התולעים הבוגרות מטילות ביצים בגוף הכלב. הביצים מופרשות בצואת הכלב ונאכלות על-ידי חיפושיות זבל. כך מתפשט מעגל ההדבקה בספירוצרקה-לופי.
סימני המחלה ונזקיה
נזקי הזחלים: נזקים לרקמות וקרעים בכלי הדם, העלולים לגרום למוות פתאומי של הכלב.
נזקי התולעים: פגיעה באבי העורקים ובעמוד השדרה, וגידולים בדופן הוושט העלולים להפוך ממאירים.
סימני הפגיעות הפנימיות יכולים להתבטא בשלשול, הקאות, קשיי בליעה, הפרשות ריר, רזון, קשיי נשימה, שיעולים, ואף דימום פנימי הגורם מוות מיידי.
הטיפולים
הטיפולים ניתנים כמניעה -לפני ההדבקה, או לאחר ההדבקה - להשמדת הזחלים או התולעים הבוגרות שבגוף הכלב.
מתן טיפול מונע: הזרקה תקופתית של תרופה ווטרינרית מתאימה (לפי המלצת הווטרינר), מסייעת במניעת המחלה.
מדוע חשוב לטפל בכל כלב?
כלבים חשופים יומיום לסכנה של הידבקות בספירוצקרה-לופי, בשעות הטיולים היומיים שלהם בפארקים, גנים ציבוריים, מדשאות, שטחי אדמה אפילו גינת הבית.
בגלל הסכנה הגדולה שבהידבקות במחלה הקשה ובהמשך ההתפשטות המהירה של התולעת הקטלנית בארץ - חשוב לבצע פעולות מניעה.
אפשר לצמצם את התפשטות המחלה!
חשוב להשגיח היטב על הכלבים בשעת טיול, להוליך אותם ברצועה ואפילו לשים על פיהם זמם (מחסום). רצוי מאוד לאסוף את צואת הכלבים משטחים ציבוריים ולהשליכה לפח אשפה, ובכך - לתרום לצמצום מספר מקרי ההדבקה בספירוצרקה-לופי.
נשיכה הינה תופעה בלתי צפויה והיא תגובה טבעית של הכלב לפחד, הפתעה וכאב.
אמצעי זהירות:
אין ללטף כלב לא מוכר.
אין לזרוק חפץ, לצעוק או לעשות תנועה מאיימת לעבר כלב.
כשכלב מתקרב אליך במהירות או נובח עליך הישאר לעמוד כשידיך צמודות לגופך.
כללים לבעלי כלבים:
צאו עם כלבכם לטיול קשור ברצועה קצרה.
אין לאפשר טיול עם כלב חזק פיזית מהמחזיק בו.
הימנעו מטיול עם כלב בסמוך לכלבים אחרים.
במקרה של נשיכה: הירגעו זכרו את צבעו ותאורו של הכלב.
שטפו את מקום הנשיכה במים וגשו לקבלת טיפול רפואי.
הגיעו ללשכת הבריאות רח' דוד נוי עכו טל'9955138.
חיסון נגד מחלת הכלבת לכלבים וחתולים, חובה לחסן כל כלב פעם בשנה מגיל 3 חודשים. מומלץ לחסן חתולים פעם בשנה.
הכלבת היא מחלה נגיפית מסוכנת וקטלנית הידועה בכל חלקי העולם מאז שחר ההיסטוריה האנושית. זו מחלה אשר מרגע הופעת הסימנים הראשונים שלה באדם או בבעל חיים, אין אפשרות לרפאה. אדם או בעל חיים החולה במחלת הכלבת צפוי למות בכאב וייסורים קשים. הרפואה המודרנית טרם מצאה אמצעי יעיל המסוגל להציל את מי שלקה במחלה נוראה זו.
מדי שנה מתים בעולם אלפי בני אדם מכלבת, כולל במדינות הגובלות עם ארצנו.
ישראל נמצאת באזור הנגוע במחלה זו.
אובחנו עשרות רבות של מקרים ורבים מהם, בניגוד לשנים קודמות בכלבים לרבות בגורים ובכלבים עזובים אשר נאספו ו"אומצו".
משך המחלה בגורים עלול להיות ממושך מהמקובל בשל מעורבות נוגדנים אימהיים.
כל היונקים עלולים להידבק על ידי נגיף הכלבת, אולם, בעיקר נפגעים ממנה ומעבירים אותה בעלי חיים משלושה סוגים:
מקור המחלה הוא כמעט תמיד נשיכה, ליקוק או שריטה של בעל חיים נגוע, שנגיפי הכלבת נמצאים אצלו ברוק, אולם תוארו גם אופני העברה אחרים, נדירים.
לאחר נשיכה באחד מאיברי הגוף, מתרבה הנגיף בתאי השריר ונודד לעבר המוח. למזלנו חולפת תקופה ממושכת למדי בין הדבקה לבין הופעת סימני המחלה וניתן לפעול ביעילות להצלת אדם נשוך, זאת בתנאי שנוקטים באמצעים בתקופה שבין נשיכה שריטה ע"י בעלי חיים הנגוע ועד להופעת סימני הכלבת אצל הנשוך תקופה זאת נקראת "תקופה הדגירה".
את תקופת הדגירה מנצלים למתן סידרת זריקות חיסון בתרכיב כלבת זאת על מנת שהאדם יפתח נוגדנים מיוחדים למניעת התפתחות המחלה והצלתו ממוות בטוח.
החיסון ניתן במידה ובעל החיים הפוגע, היה נגוע בכלבת, או אם לא אותר.
במידה ואותר מעבר ל - 10 ימים מרגע הפגיעה, ונמצא בריא - אין צורך בחיסון כנגד כלבת.
נגיף הכלבת מוחדר בעת הנשיכה / השריטה ונשאר בפצע בין 14 ל- 18 שעות. לאחר מכן נקלט בקצות העצבים ונע באיטיות במסלולו לאורך העצב ועושה דרכו למוח. זמן הדגירה עד הופעת סימנים עצביים, הוא 3 שבועות עד 6 חודשים בכלב, ושבועיים עד חודש וחצי בחתול (3 שבועות עד 12 חודשים באדם). כאשר מגיע הנגיף למערכת העצבים המרכזית - נע הנגיף לאיברי הגוף דרך העצבים התחושתיים והתנועתיים ואז מגיע לבלוטות הרוק. מוות יכול להתרחש בכל שלב בו נמצא הנגיף במערכת העצבים המרכזית, הפרשת הנגיף ברוק מופיעה זמן מה לפני הופעת הסימנים העצביים, וממשיכה עד מות בעל החיים הקורה תוך מספר ימים.
חשוב לזכור! למחלה אין סימנים טיפוסיים וקיימת שונות רבה בסימנים. יתכן מצב בו כל הסימנים יופיעו, יתכן שחלקם יופיעו, ויתכן שלא ייראה אף סימן.
באופן כללי ולא מחייב, מתחלקים הסימנים לשלבים :
לאחר הופעת סימני המחלה, אין סיכוי להחלמה !
מניעת המחלה היא אחד מתפקידיה החשובים של המחלקה הוטרינרית.
יש להקטין ככל האפשר את תופעת הכלבים והחתולים המשוטטים. הם אלו הנתונים לסכנת הידבקות גבוהה. בהתאם להוראת החוק אפשר ללכוד כל כלב חופשי ברשות הרבים, גם אם הוא נושא תווית זיהוי על צווארו ו/או סימון אלקטרוני.
אם נשך כלב או בעל חיים (או שרט) - אדם, יש לנהוג מיד בהתאם להוראות הבאות :
לאחר ההודעה של הנשוך או הבעלים של בעל החיים הנושך ללשכת הבריאות המחוזית הקרובה, תתבצע הסגרת הכלב, החתול או הקוף הנושכים, לתחנת תצפית אזורית לגליל המערבי בקיבוץ יסעור (טל' : 04-9561315). התצפית נועדה לקבוע באם הכלב או בעל החיים הנושך אומנם נגוע בכלבת או שמא נשך מכל סיבה אחרת. תקופת ההסגר תהיה 10 ימים. במהלך ההסגר תיערך תצפית ובדיקה של בעל החיים, כדי לוודא כי בעל החיים אינו מראה סימני כלבת.
הבידוד לצורך תצפית כלבת חייב להיות בתנאי בטיחות מרביים מכיוון שחיות החולות בכלבת מסוגלות לפרוץ בכוח רב כל גדר ומחסום ולרוץ בטרוף למרחקים ארוכים תוך שהם תוקפים ונושכים כל מי שנקלע בדרכם. בגלל סיבה זו אין החוק מתיר תצפית כלבת מחוץ למאורת הבידוד הציבורית.
במידה ובעל החיים מת בתקופת ההסגר, או שנהרג טרם הסגרתו יש להעביר את הפגר למשרדי מחלקת הוטרינריה הרשותית ו/או לפנותו ללא דיחוי למכון הווטרינרי בבית דגן. (בתוך צידנית או כלי סגור עם קרחומים).
במידה ובדיקה מוחית של הכלב מאשרת כי אכן מת מכלבת או חושד הרופא הווטרינר כי הכלב בתצפית מראה סימנים קליניים של המחלה, יועבר מידע זה ללשכת הבריאות ולרופא המטפל באדם הנשוך ובמקרה הצורך אף ינקטו צעדים רפואיים בהתאם.
אין לגעת בידיים חשופות בבעלי החיים המתים, חובה להיעזר בכפפות.
למעוניינים באימוץ ניתן לפנות למכלאה בשעות העבודה בטל' 9960350 או דרך עמוד הפייסבוק או ליצור קשר עם עמותת כלבלב (ניבה, טל' 050-7900781 או בעמוד הפייסבוק של העמותה).
האימוץ כרוך בתשלום עבור סל אימוץ הכולל: חיסון כלבת, חיסון משושה, שבב ועיקור/סירוס.
שעות העבודה בכלבייה ביסעור:
ראשון-שני ורביעי-חמישי - 15:00-7:00; שלישי - 12:00-7:00, 18:00-16:00; שישי וערבי חג - 12:30-7:00 בשבתות וחגים המקום סגור.
מחירון חיסון כלבת לשנת 2014:
הנחת עיקור/סירוס לכלבים מותנית בהצגת "אישור עיקור" מהרופא הוטרינר.
עיקור וסירוס חתולי בית
המחלקה הוטרינרית פועלת לצימצום אוכלוסיית החתולים בישובי המועצה ע"י מבצעי עיקור בישובי המועצה. לקבלת השירות יש לפנות במייל למח' הוטרינרית: estia@matteasher.org.il
ד"ר שי גולדן - וטרינר המועצה
טלפון: 9879661
נייד:
פקס: 9879634
דוא"ל: shayg@matteasher.org.il